چه چیزی باعث شده است که طی این سال ها، ایرانیان در ترکیه به خرید ملک روی بیاورند و آیا ضرر نمی کنند؟
ترکیه با فرصتهای سرمایه گذاری زیادی که در بخشهای مختلف املاک، صنعت، تجارت، کشاورزی و غیره فراهم نموده، تلاش می کند تا مرکز جهانی جذب سرمایه گذاران و تجار خارجی باشد. سرمایه گذاری در املاک مسکونی و تجاری، شاید برای گروهی، فرصت گرفتن اقامت و مهاجرت است.
با خرید ملکی که سند آن کاتمولکیت و یا کاتایرتیفاکلی باشد، خریدار می تواند اقامت موقت از نوع تاشینماز کند.
عواملی نظیر فرهنگ های مشترک، شرایط زندگی، مراکز تفریحی و گردشگری متنوع، و تفاوت پایین قیمت ملک در دوکشور، باعث ترغیب افراد می شود.
اما برای خریداران ملک در ترکیه خطراتی نیز وجود دارد:
1) کلاهبرداری
کلاهبرداری از طریق برخی آژانس های املاک دروغین و جعلی در جریان است. این آژانس ها سعی در فروش املاکی دارند که مشکلات مالیاتی و … دارند و به نوعی می خواهند از دست املاک دردسر سازشان خلاصی یابند.
این املاک ممکن است:
2) مالیات
در زمان خرید ملک باید مالیات، هزینه های ثبت سند و هزینه بنگاه پرداخت شود.
بعد ازخرید ملک، باید سالانه مبلغ ۲ در هزار از ارزش ملک را به عنوان مالیات پرداخت. مثلا صاحب ملک ۴۰۰ هزار لیری، سالانه باید ۸۰۰ لیر مالیات املاک بپردازد.
داشتن بیمه در برابر زلزله هم اجباری است که البته با توجه به توان مالی مالک، قیمت های متفاوتی دارد.
3) ایرانیان باید ملک خود را فقط به اهالی ترکیه بفروشند
ایرانیان باید ملک خود را فقط به اهالی ترکیه، 40% تا 60% ارزان تر از قیمت خریداری شده ملک، بفروشند. افرادی که طی سال های اخیر در ترکیه خانه خریدهاند، چنانچه همین حالا آن را بفروشند و به دلار تبدیل کنند، به دلیل سقوط سنگین ارزش لیر در مقابل دلار، ضرر سنگینی متحمل می شوند.
البته «زیان محاسبهشده» بدون «کسر ۴ نوع مالیات ملکی» است و چنانچه همه هزینهها از جمله «مالیات بر عایدی سرمایه حدود ۳۵درصد ارزش ملک» لحاظ شود، رقم زیان بسیار بالاتر میرود.
از طرفی اگر ملکی کمتر از ۲۵۰ هزار دلار خریداری شود و در خواست اقامت سالیانه نیز شده باشد، با فروش ملک، اقامت سالیانه ازبین خواهد رفت.
4) هزینه های بالای نگهداری و فروش ملک
هزینههای نگهداری سالانه مسکن، هزینه شارژ و مالیات خرید و فروش، در ترکیه بسیار بالاست.
بجز آن برای نگهداری از مناطق مشترک، ساکنان باید هزینه ای را به عنوان عایدات یا همان شارژ ساختمان پرداخت کنند که حدودا بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ لیر در سال است.
5) سقوط ارزش لیر
با نگاهی به اقتصاد ترکیه به سادگی می توان متوجه شد که کاهش ارزش پول این کشور باعث ضرر هنگفت خریداران مسکن شده است.
هم اکنون ارزش لیر در برابر دلار، به پایینترین سطح سقوط کرده به طوری که ارزش لیر نسبت به پول کشورمان هم کاهش چشمگیری داشته است.
6) بازدهی منفی سرمایهگذاری به نسبت املاک ایران
میانگین قیمت مسکن در ترکیه نسبت به سال قبل حدود ۳۰% افزایش یافته است. بر اساس آمارهای بانک مرکزی، میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در کشورمان در یک سال گذشته بیش از ۵۵% افزایش یافته است. بنابراین سرمایهگذاری در املاک داخل کشور سود بیشتری داشته است.
پیمان میر علایی
۱۷:۴۳:۱۴ ۱۴۰۱/۰۶/۱۱
درسته که سود خرید خانه در ایران دیشتر از ترکیه ست ولی خواب پول خیلی زیاده.
دیجی ملّاک DigiMallak
۱۰:۵۸:۴۴ ۱۴۰۱/۰۶/۲۹
بله نکته مهمیه